Hoe verloopt een Mesologisch onderzoek?

Na het bespreken van het intakeformulier volgt het Mesologisch onderzoek. Dit bevat de volgende onderdelen:

  • Uitgebreid anamnese gesprek,
  • Chinees en Ayur Vedisch pols-tong-onderzoek,
  • Uitgebreid lichamelijk onderzoek,
  • Meting van lichaamsfuncties d.m.v. Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD).

Na het onderzoek krijgt u uitleg van de onderzoeksresultaten en wordt het behandelplan met u besproken.

Pols-tong onderzoek

In Traditionele Chinese geneeskunde en de Ayur Veda (de geneeskunde uit India) zijn inspectie van de tong en het voelen van de polsen belangrijke onderdelen van het onderzoek.

Op de tong geven de kleur, de vorm en de locatie van het beslag en eventuele kloven veel informatie over de conditie van de lichaamsfuncties.

Via palpatie van de polsslagaderen kan de mesoloog een indruk krijgen over de functie van 12 verschillende orgaansystemen. Het spreekt voor zich dat het beoordelen van de tong en het  palperen van de pols veel ervaring van de therapeut vereist.

Lichamelijk onderzoek

Onderzoek van de wervelkolom, de ledematen en de buikorganen behoren tot  onderdelen van het onderzoek. Ook is het mogelijk dat er bijvoorbeeld naar de longen of het hart wordt geluisterd. De mesoloog neemt al deze gegevens  in overweging bij de eind diagnose.

EFD

EFD (Electro Fysiologische Diagnostiek) is een diagnose systeem waarin met behulp van een weerstandsmeter huid weerstandswaarden van acupunctuurpunten gemeten worden op handen en voeten. De meetwaarden corresponderen met organen en hun functie. Bij functiestoornissen zal de gemeten waarde afwijken van de normaalwaarde. Zo is het mogelijk om onderzoek te doen naar fysiologische functies en disfuncties. Ook is het mogelijk specifieke intoleranties, bijwerkingen van medicatie of hormoon- en/of enzymfuncties uit te testen.